FAQ

Često postavljana pitanja

Što je Vizija Nula?

Vizija Nula je švedski pristup razmišljanja o sigurnosti na cestama, koji se može sažeti u jednu rečenicu: Gubitak života nije prihvatljiv. Koncept Vizija Nula se pokazao vrlo uspješnim. On se temelji ja jednostavnoj činjenici da smo ljudi i da činimo greške. Cestovni sustav nam je potreban kako bismo i dalje napredovali, no on mora biti projektiran na način da nas čuva na svakom koraku.

 

Izvor: www.visionzeroinitiative.com

Kada prelazim raskrižje regulirano semaforima zašto zeleno svjetlo nikada nje dovoljno kako bismo prešao pješački prijelaz?

Zeleno svjetlo nije predviđeno da traje toliko dugo da bi se prešao cijeli pješački prijelaz. Zeleno vrijeme obično traje 6-10 sekundi, ovisno o lokaciji. Ono indicira pješaku da započne prelazak preko pješačkog prijelaza. Pojava crvenog svjetla znači “Nemoj zakoračiti na pješački prijelaz”. Bilokako, ako započnete prelazak nastavite koračati jer ćete imati dovoljno vremena da prijeđete na drugu stranu. Da zeleno vrijeme traje dulje, pješak bi se mogao naći u raskrižju kada konfliktni smjer dobije zeleno svjetlo, što očito nije željena situacija.