Svjetlosna promjenjiva signalizacija

Svjetlosna promjenjiva signalizacija

SPZ U LED TEHNOLOGIJI

SPZ U LED TEHNOLOGIJI

Patentirana tehnologija leća omogućava visoku vidljivost i u najnepovoljnijim uvjetima iz okoliša.

Istraživanja su pokazala da se vozači više drže ograničenja u prometu kada znaju zbog kojeg razloga postoji ograničenje. Primjerice svjetlosni promjenjivi znak ograničenja brzine koji se izmjenjuje sa znakom opasnosti rezultirat će većem udjelu vozača koji se pridržavaju ograničenja. Iz tog razloga je svjetlosna promjenjiva signalizacija izbor mnogih upravitelja cesta na kritičnim lokacijama.

Promjenjivi prometni znakovi mogu biti kontinuirani i nekontinuirani. Kontinuirani znakovi imaju isto značenje kao i prometni znakovi sa stalnim sadržajem. Nekontinuirani znakovi u pravilu imaju dva ili više signalnih pojmova. Kod njih je moguća inverzija boja ili pojednostavljen prikaz simbola u odnosu na stalne prometne znakove sukladno važećem Pravilniku. Znakovi koji nemaju unaprijed definirane signalne pojmove nego se signalni pojmovi mogu definirati po želji uključujući tekst su matrični – slobodno programirani znakovi.

Tri su razloga zbog kojih svjetlosni promjenjivi znakovi djeluju učinkovitije na ponašanje vozača od klasičnih znakova: uočljivost zbog kontrasta, percepcija veće relevantnosti i vjerodostojnosti te faktor iznenađenja jer SPZ-ovi nisu česti kao klasični znakovi.

Prednosti:

N
patentirani optički sustav
N
izrađena od najkvalitetnijih LED dioda
N
u skladu s HRN EN 12966